Welke diensten levert G-kr8?

G-kr8 is een schakel in het brede pallet aan arbeidsverhoudingen. Toch springen er vier aandachtsvelden uit waarin G-kr8 excelleert. Dit zijn het regelen van adequate arbeidsvoorwaarden, het ondersteunen bij organisatiewijzigingen inclusief commissiewerk, het organiseren van meesturende medezeggenschap en het geven van toegesneden trainingen.


Adequate Arbeidsvoorwaarden

Bij het horen van de term arbeidsvoorwaarden denken veel mensen meteen aan het dikke boekje met allerlei regels, die je krijgt op het moment dat je je arbeidsovereenkomst tekent: de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Minder mensen zullen denken aan het sociale plan dat afgesproken wordt met de ondernemingsraad of vakbond. Of aan de bedrijfsleaseregeling, de werkkostenregeling, of de pensioenregeling. Of het functiewaarderingssyteem, waarmee gekeken wordt naar alle aspecten van een functie en hoe deze uiteindelijk leiden tot een waardering in zwaarte van de functie en dus het bijbehorende salaris. Allemaal zijn het voorwaarden waaronder mensen hun arbeid voor een organisatie verrichten.

 

Soms regelt een organisatie haar arbeidsvoorwaarden met de vakbond, soms met de ondernemingsraad, soms regelt een ondernemersorganisatie het voor meerdere ondernemingen, maar altijd blijft het mensenwerk. Het zijn per slot van rekening mensen die onderhandelen, vanuit gemeenschappelijk maar ook verschillend belang, over arbeidsvoorwaarden.

Als ondernemer wil je graag een zodanige gereedschapskist van arbeidsvoorwaarden dat je de juiste mensen tegen de juiste voorwaarden aan je kunt binden. En hoewel vaak de gedachte is dat meer geld als enige voor extra motivatie en dus betere prestaties zorgt, blijkt vaak dat zaken zoals plaats- en tijdsonafhankelijk werken, het combineren van zorg en werk, adequate medezeggenschap in het werk, autonomie, eigen verantwoordelijkheid, extra scholing en getoond respect voor ieders bijdrage, voor de juiste motivatie te zorgen. Geld is niet geheel onbelangrijk, maar demotiveert eerder dan dat het motiveert. Het wordt ook wel beschouwd als een hygiënefactor. Die heb je op orde. Maar hoe zorg je nu als directie er voor dat de gereedschapskist gevuld is met het juiste gereedschap?

Daniel Pink vertelt hieronder in een geanimeerd verhaal over de verrassende wetenschap van motivatie op het werk (en thuis). Hij heeft hierover het boek Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us geschreven.

Ook als medezeggenschap wil je dat de arbeidsvoorwaarden passen bij het bedrijf, de werknemers, en de sector. Zeker als je als ondernemingsraad onderhandelt over de arbeidsvoorwaarden van je collega’s en dus ook van jezelf, wil je een positief resultaat bereiken. Maar hoe zorg je nu voor betrokkenheid van je collega’s? Hoe richt je een onderhandeling in waarbij je zacht op de relatie met de directie bent maar wel hard op de inhoud gericht? Hoe ga je nu voor dat gewenste resultaat?

Bij dit alles kan G-kr8 in verschillende rollen jullie van dienst zijn. Gaat het om een onderhandelaar die al het werk uit jullie handen neemt? Of liever die adviseur die in de voorbereiding van de onderhandelingen meedenkt en meeschrijft? Of zijn jullie op zoek naar iemand die onderzoekt wat jullie medewerkers en collega’s nu echt belangrijk vinden aan de arbeidsvoorwaarden of de arbeidsomstandigheden? Of wellicht heb je als vakbondsbestuurder wegens drukte even geen tijd om die ene onderhandeling te doen en zoek je een vervanger? Of hebben jullie een ander idee en willen jullie met mij daarover van gedachten wisselen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.


Ondersteuning bij Organisatiewijzigingen

Organisatiewijzigingen kennen een speciaal soort dynamiek. Daar waar het management of bestuur een noodzaak tot verandering en herinrichting van de organisatie vaak als enige oplossing ziet om de problemen het hoofd te bieden, zien medewerkers zich over het algemeen bedreigd in hun baanzekerheid en inkomen. Zeker als de veranderingen in de organisatie gepaard gaan met een vermindering van het aantal arbeidsplaatsen, blijkt het moeilijk om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen.

 

Vanuit mijn ervaring met verschillende organisatiewijzigingen, kan ik een waardevolle bijdrage leveren in het neerzetten van een vertrouwenwekkend proces om de juiste personen op de juiste plekken te krijgen. Dit is voor alle betrokkenen (medewerkers, directie, bestuur, medezeggenschap, klanten, leveranciers) van groot belang zodat na een organisatiewijziging met hernieuwde energie en inzet gewerkt wordt. Bovendien moet tijdens het proces de “winkel gewoon openblijven”.

Net zo belangrijk is dat voor diegenen waar geen plek meer voor is na de organisatiewijziging ook een adequaat traject wordt ingericht. Hoe sneller mensen over de “rouw” heen zijn van het verlies van hun baan, des te sneller kunnen ze zich weer inzetten voor het vinden van een nieuwe dienstbetrekking.

Zijn jullie, als bestuur, management of directie, voornemens om jullie organisatie anders in te richten? Of horen jullie als medezeggenschapsraad geluiden over een op handen zijnde organisatiewijziging? En zouden jullie daar een meedenkend, positief kritisch en duidelijk advies bij te kunnen gebruiken? Neem dan contact met G-kr8 op.

Collegiaal Commissiewerk

Naast de procedurele en/of inhoudelijke bijdrage rond organisatiewijzigingen, neem ik ook graag zitting in (her)plaatsingscommissies, toetsingscommissies, of van-werk-naar-werk commissies. Deze commissies zijn stuk voor stuk een belangrijke onafhankelijke pijler van een vertrouwenwekkende procedure tijdens en na de organisatiewijziging.

Of het nu gaat om een werknemers- of werkgeversvertegenwoordiger of om een onafhankelijke voorzitter, in alle rollen kan ik uit de voeten. In een collegiale sfeer werk ik graag aan een vertrouwenwekkend advies voor alle partijen. Graag vertel ik meer over mijn visie op deze commissies en hun werkzaamheden in een oriënterend gesprek. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op.


Meesturende Medezeggenschap

“Medezeggenschap volgt zeggenschap” is een belangrijk credo. Over het algemeen slaat dit op de structuur: hoe is de medezeggenschap georganiseerd. Is dat via een centrale, gemeenschappelijke, of groepsondernemingsraad? Wordt er gewerkt met onderdeelcommissies, vaste of voorbereidende commissies. De wet biedt bij de structuur geen houvast. Deze zegt namelijk niets meer en niets minder over welk soort ondernemingsraad er moet komen dan: “indien dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van deze wet in de betrokken ondernemingen.” Kortom: in de keuze voor de structuur gaat het om na te gaan wat het doel is, welke alternatieven er zijn om dat doel te bereiken en welke voor- en nadelen aan elk van deze alternatieven zitten.

Groeit jouw organisatie hard en moet er een personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad komen? Wil je als werknemer of werkgever hulp bij het nagaan welke structuur past bij jullie visie en organisatie? Of is het tijd voor een herijking van de medezeggenschap omdat de organisatie de afgelopen jaren enorm in ontwikkeling is geweest? Dan kan G-kr8 hierbij de nodige ondersteuning bieden. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact met mij op.

 

Met structuur alleen ben je er niet. Je zorgt er wel mee dat op de juiste plek zaken kunnen worden besproken zodat er daadwerkelijk medezeggenschap uitgeoefend kan worden. Vaak geldt het credo “medezeggenschap volgt zeggenschap” ook voor de onderwerpen die aan de orde komen in de verschillende medezeggenschapsraden. De bestuurder komt met iets nieuws, bijvoorbeeld een werktijdenregeling, organisatiewijziging, de verkoop van een afdeling, de samenwerking met een andere partij, en de medezeggenschap moet daar iets mee. Bijvoorbeeld een advies geven of een instemming, of juist niet. Als medezeggenschap reageer je continu op datgene wat de bestuurder (directie/management/ambtelijke top) inbrengt. Dat is noodzakelijk en belangrijk. En dat moet de medezeggenschap vooral blijven doen.

Evengoed hoor je in medezeggenschapsland steeds meer geluiden opgaan dat medezeggenschap meer regie moet nemen. Voorbeelden hiervan zijn: zaken zelf agenderen, zelf bedenken, onderzoeken en uitwerken, maar ook werken met voorbereidende commissies en termijnen. Kortom: van reactief tot proactief. Hoewel dit een lovenswaardig streven is, ontbeert de medezeggenschap vaak de tijd om dit te realiseren. Medezeggenschap is toch iets dat naast het gewone werk gedaan moet worden. Gelukkig maar want het is voor de medezeggenschap ontzettend belangrijk om de voeling met de achterban, de collega’s, te houden.

Toch zit er wel degelijk winst in een herijking van de wijze waarop medezeggenschap wordt uitgeoefend. Van controle en toezicht naar geloof in vakmanschap en betrokkenheid. Van het idee dat medezeggenschap negatieve gevolgen heeft voor de besluitvorming naar het idee dat op basis van gelijkwaardigheid de medezeggenschap kan meesturen in de besluitvorming. Hierdoor ontstaat een gevoel dat iedereen erbij hoort, wil iedereen zijn of haar beste beentje voor zetten binnen zijn of haar mogelijkheden, waardoor de meerwaarde van het totaal wordt benut. Hiermee is het voortbestaan van een organisatie het beste gediend. Werkplaats voor Medezeggenschap heeft in het kader van haar 40-jarig bestaan hierover een geanimeerde verhaal laten maken. 

Wil je als medezeggenschap de directie bijsturen, de toekomst van je organisatie mede bepalen, en dus ook de toekomst van jouw werk en dat van je collega’s mede regisseren dan is het ook van belang om binnen en buiten je eigen organisatie te netwerken. Daarmee haal je nieuwe ideeën op vanaf de werkvloer en van buiten je eigen organisatie, waarmee je vervolgens je eigen bestuurder kunt helpen in het neerzetten van een adequate organisatie. 

G-kr8 kan vanuit bovenstaande visie concrete voorstellen doen om stap voor stap van een klassieke reactieve vergadertijger medezeggenschap te transformeren tot een netwerk gedreven proactieve meesturende werknemersvertegenwoordiging. Maar G-kr8 is ook goed in het adviseren bij procedures en op inhoudelijke dossiers, zoals werktijdenregelingen, werkkostenregelingen, arbeidsvoorwaarden, reorganisaties, werkoverleg, psychosociale belasting, arbeidsomstandigheden, etcetera. 

Zijn jullie op zoek naar iemand die jullie inhoudelijk en procedureel kan ondersteunen op de dossiers die jullie in jullie medezeggenschapswerk tegen komen? Willen jullie eens vrijblijvend in gesprek komen om te kijken of ik wat voor jullie kan betekenen? Of wil je als bestuurder advies over vorm en inhoud van adviesaanvragen die richting de medezeggenschap gaan? Neem dan contact met G-kr8 op. 


Toegesneden Trainingen

In het verlengde van het meer inhoudelijke werk in arbeidsverhoudingen, merk ik toch vaak dat er ook behoefte is bij ondernemingsraden en management aan training. Over het algemeen wil men aan beide kanten van de tafel leren de andere partij aan jouw zijde te krijgen. G-kr8 kan hierbij hulp bieden.

Vanuit mijn visie dat elke individu of organisatie anders is, maar ook de vragen die deze mensen en organisaties hebben verschillend zijn, werk ik zo min mogelijk met vaste trainingsinhoud of -opzet. Wanneer je met G-kr8 in zee gaat voor een training dan kun je er op vertrouwen dat deze volledig op maat gemaakt wordt met als doel maximaal aan de wensen van de opdrachtgever tegemoet te komen. Dus denk je een behoefte te hebben als medezeggenschapsraad of managementteam aan een training in relatie tot arbeidsverhoudingen, zoals hoe kan ik mijn ondernemingsraad mee krijgen met mijn plannen of hoe kan ik de bestuurder beter beïnvloeden, neem dan voor een vrijblijvend gesprek contact op met mij.  


Extra Energie 

Naast de vier pijlers van mijn dienstverlening (adequate arbeidsvoorwaarden, ondersteuning bij organisatiewijzigingen, meesturende medezeggenschap en toegesneden trainingen) kan G-kr8 ook extra energie leveren op diverse andere terreinen. G-kr8 opereert namelijk als schakel in het brede pallet aan arbeidsverhoudingen. Om je een idee te geven wat G-kr8 nog meer kan leveren, volgen hierna wat voorbeelden.

 

Belangen Behartiging

G-kr8 kan ondersteuning bieden bij het opzetten of uitbreiden van organisaties (verenigingen) die collectieve belangen willen behartigen. G-kr8 kan het totaalpakket leveren van uitdenken van statuten en alles wat komt kijken bij de oprichting van een belangenvereniging tot het organiseren van een achterban en het onderhandelen namens de belangenvereniging met belanghebbenden (zoals opdrachtgevers, werkgevers, werknemers, overheid).

Vervangend Vakbondsbestuurder

G-kr8 kan ook een bestuurder leveren voor afgebakende trajecten en projecten van vakbonden. Kom je tijdelijk handen tekort dan zit je bij G-kr8 goed.

Pensioen Presentaties

G-kr8 heeft ook ervaring in het geven van pensioenpresentaties. De afgelopen jaren zijn er veel wijzigingen in pensioenland geweest. Ook zullen er de komende tijd nog flinke wijzigingen doorgevoerd worden. Hoewel pensioenfondsen hun deelnemers informeren, leven er toch nog veel vragen onder de mensen. G-kr8 is in staat om in begrijpelijke termen de belangrijkste ontwikkelingen in pensioenland aan de orde te stellen. Daarbij kan ik ook aandacht besteden aan de gevolgen van de ingrijpende aanpassingen van de AOW en het pensioen en welke maatregelen mensen zelf kunnen nemen om die gevolgen voor hun oudedagvoorziening te beperken.


Ben je enthousiast geworden over G-kr8 na dit overzicht, wil je meer weten over één of meerdere diensten, of wil je eens vrijblijvend met me in gesprek komen over een vraag rond arbeidsverhoudingen waar je een antwoord op wilt hebben, schroom niet en neem contact met G-kr8 op.